Με την χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης της τηλεπισκόπησης μπορέσαμε και αποτυπώσαμε την έκταση της φωτιάς με μεγάλη ακρίβεια.
Μεθοδολογία
Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να κάνουμε σύγκριση της βλάστησης που υπήρχε στην περιοχή πριν και μετά την φωτιά.
1ο Βήμα-Βρήκαμε τις δορυφορικές εικόνες από τον δορυφόρο landsat πριν και μετά από την πυρκαγιά. Η λήψη της πρώτης εικόνας έχει γίνει την 3η Σεπτεμβρίου ενώ η 2η εικόνα την 9η Σεπτεμβρίου.
2ο Βήμα- Επεξεργαστήκαμε το κομμάτι που μας ενδιέφερε εκεί δηλαδή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και με τηλεσκοπική μέθοδο επεξεργαστήκαμε κατάλληλα την εικόνα με ζητούμενο τον δείκτη βλάστησης της περιοχής.
Στην εικόνα 1 βλέπουμε πως αποτυπώνεται η βλάστηση στην περιοχή στις 3/9 το πράσινο χρώμα είναι περιοχές με χαμηλή βλάστηση.
Στην εικόνα 2 βλέπουμε πως αποτυπώνεται η βλάστηση στην περιοχή στις 9/9 το πράσινο χρώμα είναι περιοχές με χαμηλή βλάστηση ενώ όπου υπάρχει μαύρο χρώμα η έκταση είναι καμμένη.
Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εκπληκτικά. Η αποτύπωση των καμμένων εκτάσεων με την μέθοδο της τηλεπισκόπησης είναι φοβερά αποτελεσματική όπως διαπιστώνεται και εσείς.
*Σημειώση, στην εικόνα 2 οι περιοχές οι οποίες απεικονίζονται με μαύρο χρώμα στο πάνω μέρος και στο κάτω αριστερά είναι νέφη τα οποία υπήρχαν κατά την διάρκεια λήψης της δεύτερης εικόνας στην περιοχή και δεν ήταν δυνατό να γίνει επεξεργασία των δεδομένων για την εικόνα και δεν είναι καμμένες περιοχές.
Λίγα λόγια για εμάς
-
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στους τομείς Κτηματολογίου, Χαρτογραφικών μελετών, Εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων(GIS) , Ψηφιακής Χαρτογράφησης και (web-GIS), της ψηφιακές ευκολίες, στο ψηφιακό marketing και στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Εφαρμογές τηλεπισκόπησης
Πολλοί επιστημονικοί τομείς αξιοποιούν τα δεδομένα αυτά , ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του:
- μετεωρολόγοι για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και την πρόβλεψη του καιρού,
- χωροτάκτες για τον σχεδιασμό χρήσεων γης,
- βιολόγοι για τη μελέτη των οικοσυστημάτων και την εφαρμογή και δοκιμή μοντέλων,
- γεωπόνοι για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων,
- δασολόγοι για την πρόγνωση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών,
- ωκεανογράφοι για τη χαρτογράφηση των βιοφυσικών παραμέτρων των ωκεανών, γεωλόγοι για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, τοπογράφοι για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων εδάφους κ.ά..
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου ξέσπασε πυρκαγιά από την περιοχή του οικισμού Ακοντίου- Προσηλίου η οποία στη συνέχεια πέρασε το όρος Ακόντιο στην Δυτική πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου (Τσαμάλι) στον Ορχομενό και στην ευρύτερη περιοχή προς του Αγίου Νικολάου στα Καμπιά.
Η φωτιά έγλυψε κυριολεκτικά τα σπίτια της κοινότητας Διονύσου, έκαψε αποθήκες, στάνες, ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες. Η γύρω περιοχή από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Καμπιά κάηκε αλλά το μοναστήρι δεν υπέστη ζημιές.
Ο ισχυρός άνεμος που έπνεε δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ετσι στη συνέχεια η φωτιά χωρίστηκε σε δύο μέτωπα ακολουθώντας μια πορεία προς το Βορρά, προς την Πολυγύρα και Εξαρχο και το άλλο μέτωπο Ανατολικά προς τον Ορχομενό.
Ακολούθησε πορεία στην πλαγιά του όρους Ακοντίου πάνω από τις πηγές Ορχομενού καίγοντας ότι έβρισκε στην πορεία της και έφτασε στο παλιό υδραγωγείο εκεί που ήταν άλλοτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο λόφο της Δραγατσούλας Ορχομενού.
Η ένταση του ανέμου μετριάστηκε το βράδυ και έτσι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.