Geomanagement

CALL NOW: 6970115279

From the blog

Νεα οριοθετηση των περιοχων με φυσικους περιορισμους

Νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εδώ θα βρείτε τον διαδραστικό χάρτη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Όλες τις περιοχές της χώρας μας οι οποίες θα δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση για το έτος  2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια και οι οποίες καθορίστηκαν μετά τη διαβούλευση της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών).  Όπου λοιπόν βλέπετε περιοχές να είναι είτε ορεινές, είτε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, είτε περιhttp://93.104.210.52:8080/mapstore/#/viewer/openlayers/689οχές με φυσικούς περιορισμούς, σημαίνει ότι δικαιούνται εξισωτικής αποζημίωσης.

Να σημειώσουμε ότι για εφέτος, δηλαδή για το 2018, η εξισωτική αποζημίωση θα πληρωθεί κανονικά σε όσες περιοχές ή ταν και πέρυσι, χωρίς καμία αλλαγή. Οι αλλαγές που γίνονται στις περιοχές, όπως προαναφέραμε θα ισχύσουν από το έτος 2019 και μετά.

Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, όλες αυτές τις περιοχές, για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας :

–> ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ <—

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, “προκειμένου η χώρα μας να οριοθετήσει τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ανάθεσε σχετική μελέτη έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιες περιοχές και σε τι ποσοστό πληρούν τα βιοφυσικά κριτήρια που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο του μέτρου Τεχνικής Στήριξης του ΠΑΑ 2014 – 2020, για το πρώτο στάδιο οριοθέτησης, σχεδόν το σύνολο της μη ορεινής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της χώρας υπόκειται σε βιοφυσικούς περιορισμούς, με κυριότερο την ξηρασία.”

“Στη συνέχεια προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνεχίζουν να ισχύουν οι φυσικοί περιορισμοί ή έχουν ξεπερασθεί μετά από την πραγματοποίηση επενδύσεων εξετάστηκε αν έχουν γίνει αρδευτικά έργα δεδομένου ότι ο κύριος περιορισμός είναι η ξηρασία. Στη βάση αυτή εξετάστηκε και το ποσοστό άρδευσης ανά Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. Για την εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα δεδομένα γεωργικής απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ όσο και δεδομένα αρδευόμενων αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ. Οπότε εκτιμήθηκε ότι στις Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες η αρδευόμενη έκταση είναι μεγαλύτερη του 50% έχει αρθεί ο φυσικός περιορισμός και επομένως εξαιρέθηκαν.

Επιπλέον, εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα, με υπολογισμό της τυπικής απόδοσης ανά νομό και εξαιρέθηκαν οι Νομοί που παρουσιάζουν τυπική απόδοση μεγαλύτερη του 80% του μέσου όρου της χώρας, καθώς στις περιοχές αυτές φαίνεται ότι οι γεωργικές πρακτικές έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, έτσι ώστε να αμβλύνεται η επίδραση των φυσικών περιορισμών.”

Ειδικά μειονεκτήματα

Με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 32 Καν(ΕΕ) 1305/2013, μπορούν να καθοριστούν περιοχές, πέραν των ορεινών και αυτών που υπόκεινται σε άλλους φυσικούς περιορισμούς, «[…] εάν αντιμετωπίζουν ειδικά μειονεκτήματα και η διαχείριση γης πρέπει να συνεχισθεί προκειμένου να διατηρηθεί ή να βελτιωθεί το περιβάλλον, να διατηρηθεί η ύπαιθρος, να διαφυλαχθεί το τουριστικό δυναμικό της περιοχής ή να προστατευθεί η ακτογραμμή.

Στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα συγκαταλέγονται οι γεωργικές περιοχές εντός των οποίων οι φυσικές συνθήκες παραγωγής είναι παρόμοιες και η συνολική έκταση των οποίων δεν υπερβαίνει το 10% της έκτασης του συγκεκριμένου κράτους μέλους.»

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

GEOMANAGEMENT

πηγές [1][2]